BLOGGERIANS

Tuesday, February 11, 2014

Pengasuh : orang luar OR family?

Satu – satunya adik ipar perempuan baru je nikah last weekend. Review nanti la… tunggu gambar cantik – cantik dari OP diorang dulu :D

Masa kenduri tu aku tak ada la menolong sangat… maklum la anak bujang den tu tengah melasak. Mana nak tolong kenduri .. nak tengok anak lagi…. Jangan memain budak kenit tu…. hari tu dah jatuhkan patung dekat Seremban Prima. Bedorai patung.. geleng kepala amoi tu…  nasib tak kena bayar… ibu urut dada… hehe

Masa merewang .. sambil tengok anak berkejaran tak gheti penat tu… ku duduk bersembang dengan isteri pada sepupu husband. Nak panggil apa ek? Pangkat kakak la… anak 2  sudah. Baru jela dapat 2nd baby… still dalam pantang lagi.  Masih PJJ dengan husband. Cerita bermula bila dia tanya aku Faiq siapa jaga? Sebulan berapa? Aku cerita jela….

 So dia pun mula la bukak cerita… anak 1st kakak sendiri jaga… sebulan RM400. Kalau 2  anak kakak dia mintak RM600. Tak ke MAHAL tu? Dah la tiap2 bulan dia bagi makanan… anak bukan makan sangat pun… patutnya kalau family sendiri yang jaga… tolak ansur la kot…. Amik lebih kurang jela… kan….

So sekarang dia tengah dalam dilemma.. nak cari pengasuh baru OR hantar kat kakak dia lagi? Kalau RM600 memang tak cukup la... makin berhutang lagi ada la katanya....

Pendapat aku?? Better cari orang luar la jaga... at least kita tak menyusahkan kaum keluarga... tak ada cakap2 belakang nanti... hehe.... kadang2 lagi senang berurusan dengan orang luar ni :D


What say you? J


7 comments:

Hana Soffelia said...

Hana suka kaum keluarga jaga tp yg jenis tak berkira. contoh kalau kakak yg jaga, biar dia yg mintak nak jaga anak kita dan tak kisah berapa kita nak kasi. Kat situ dh blh nampak dia ikhlas jaga darah daging dia sendiri. Mesti dia jaga mcm anak dia.

Tapi org luar pun ok, janji jaga anak kita elok2. Plus kalo ada apa2 kita nk tegur pun xlah segan sgt.

.hasina. said...

dgn keluarga sendiri pun berkira. mahal lak tu 600 -_-'

Jen Jen Areff said...

betol better org luar jaga. if family yg jaga tk ptut la cmtu... isk isk... hehehehe

~ NANA ~ said...

kt sini kan,taska rm 350-400 sorang tau...maksudnya kalau 2 org plg murah pon 700...pulak masa register wajib bayar 700...huhumahal tu...kalau i prefer family jaga sbb rasa lebih selamat & apa2 hal senang nk contact

Fardilla Fawzi said...

Skg ni anak sy family yg jaga tp sy tak puas hati cara dia jaga walaupun sy bayar takda mahal sgt mcm kat taska..

Skg rasa mcm nak hantar kat taska plak..faiq siapa yang jaga??

Ada tak taska area sendayan yg bagus..huhu dlm dilema...

Liyana said...

@Fara,
Faiq pengasuh jaga. memang sy puas hati sgt akk tu jaga. tip top. x byk komplen pun. cuma hari khamis dia akan punggah semua anak asuhan ke melaka,2 org termasuk Faiq. ada urusan bisnes hsbn dia... sy xtnya lebih .. tkt mengganggu privacy dia.. as long as ank sy terjaga...

Taska area sendayan byk tp sy xberani nk rekemen.

RitH said...

hahaha...
org luar pun ok
org dalam pun okay
selalunye klu mak sendiri xde masalah kot komplen2..walaupun kkdf adik beradik ade yg jaki...hehehe
org luar pun okay cume klu diorg ade hal ke problem ke...cuti lame ke..kite tetap akan gune khidmat org dalam jgk nnt...hehehe
sesape jaga pun ok..yg penting happy...hahahaha xyah la nk sebut diri sendiri kan..itu mmg semestinye TERBAEK....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...