BLOGGERIANS

Tuesday, June 3, 2014

short trip to Melaka - Day 1

Assalamualaikum. Hari ni baru start kerja. Semalam daku EL. Nak balik jalan jam gilos. Dari kuil kat kuala pilah tu sampai terachi... giler nak pengsan bertapa dalam kereta. sudahnya weols pusing balik.... balik rumah mak.. terus terlelap... and decide nak EL je. tapi husband kerja. daku je EL haha.



Jumaat last week aku cuti. konon konon buat family trip ke melaka je... melaka je pongg... tapi ini adalah first trip dalam family aku hihi. family aku biasa biasa je... tak meriah macam family orang lain.. aku 2 beradik je yang baru bekerja and stabil sikit... so disebabkan TM bagi bonus hari tu makanya kami 2 beradik decide nak bawak mak abah jalan jalan... ala jalan jalan dekat dekat je... intro dulu... hehehe... tahun depan bonus insyaallah bertambah kitorang bawak mak abah jauh sikit... hihi... lagipun kami 2 beradik je baru kahwin... lagi 2 orang tu single mingle lagi... hee



so... hari jumaat tu kitorang gerak pukul 4pm.. sebab tunggu husband iols tetiba ada kerja pulak.. nak kena present something... maklum la buat job luar... interior design... design butik sorang datin.. and yes dapat close deal.. haha. 


kitorang ikut jalan dalam je.... check in pukul 2pm patutnya... check in kat Mahkota Hotel. Sebab adik aku cakap nak apartment.. so aku cari yang ada 3 bilik... 1 untuk mak abah... 1 untuk aku anak beranak.. 1 lagi untuk family adik. adik yang single lagi 2 orang tu pandai2 la.. haha kejam pulak... 



sampai hotel dalam pukul 7pm gitu... aku booking lama dah.. 2 bulan sebelum tarikh... hotel bagi harga RM1060 nett. sebab aku share dengan adik.. so aku bajet dalam RM530 sorang.... sampai hotel check in rupanya ada diskaun untuk 2nd night stay... dapat 50 percent... so total RM900 termasuk breakfast 2 hari untuk 8 orang... OK la kan? hihi...  diskaun ni sampai 30 june je kalau tak silap laa.. yang kitorang amek ni apartment rooms.. sesuai la untuk yang nak bajet2 je... hihi 




Apartment ni kat tingkat 8. wing berapa ku tak ingat... besar betul la hotel tu... masuk masuk je macam biasa cek semua bilik... toilet... dapur.... personally aku rasa toilet dia tak sebersih toilet hotel. standard toilet kat rumah je... hoho.... tv dia tv zaman tok kaduk kot...dapat channel biasa je... and tak clear pulak tu... kitchen area dia ada la tempat masak bagai tapi tak boleh guna haha. bilik dia ok ok jela.... tak macam yang aku harapkan haha. bagi aku kalau beramai2 1 family ok la... next time memang aku tak amek kot hotel ni.. hihi. dah la lif dia problem. ada 2 lif je.... 1 lif tu tak boleh tekan BUTTON G. dah tu macam mana nak turun lobi? kena pulak pergi wing sebelah sana. tak ke menyusahkan orang? -.-'




siap kejap lepaskan maghrib dulu... then kitorang gerak nak g cari makan malam pulak. adik aku cakap nak p umbai tapi takut ramai orang pulak... so weols g kat ikan bakar haji nasir ni je :)


bagi aku food kat sini OK. harga reasonable... total RM220 untuk 8 orang makan... so sorang dalam RM110 jela. banyak kot kitorang amek... ketam sampai 4 ekor... ikan siakap... sotong besar besar... ikan cencaru... udang....banyakkk lagi... air sampai 3 jag besar...servis cepat. tip top. tapi tempat tak menarik sangat. next time maybe nak pergi jugak umbai hihi


Lepas makan je... macam biasa faiq tak boleh duduk diam hehe. letih daku kejar n jerit jerit... haha


Ok la bersambung untuk next entri Day 2. hahaha


............Total burn Day 1 - minyak RM70, hotel RM450, ikan bakar RM110. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...