BLOGGERIANS

Wednesday, January 21, 2015

Skin care kegemaran dan penjagaan dalaman

Amboi tajuk kemain macam blog retis² gitu. Bahaha. Saja je nak share kot² ada masalah serupa macam iols khenn…


Aku ni bukan lah jenis suka tukar² skin care. Sebab jenis aku kalau dah serasi memang aku akan setia je. Hoh gitu kau. Aku memang pengguna tegar Safi Balqis - Safi Rania dari sekolah rendah lagi.. dulu kan kaler hijau tu… pastu biru… umur dah meningkat sikit aku bertukar ke kaler gold pulak iaitu safi rania. So far so good. Tapi lama² kan aku rasa macam tak ada effect apa² pulak. Orang kata bila kita dah pakai lama sesuatu produk tu.. dia akan immune dengan badan kita.. means dah tak ada effect lah… hah time ni la segala mak nenek jeragat keluar… siap pigmentasi tuh ha… yang hitam² tuh… Cuak beb.


Aku pun mula la menggatal p cari skin care lain. Ke kedai jamu la kita sebab dah biasa ke situ khenn… hah. Niat di hati nak amik Nourain sebab banyak review cakap Nourain paling bagus. Sampai je kedai… owner kedai cakap dah ada dua customer dia pakai Nour Ain… datang kedai balik dengan muka bengkak². OMG memang menaikkan bulu roma haha. Terus cancel. Ahkak tu cadangkan pakai DNARS. Sebab aku kulit sensitif. Aku pun try. Mula² pakai mengelupas kulit aku… pastu rasa macam licin pinkish…pipi pinkish²… terus gembira rasa hati. Maka tamat sudah pencarianku. Walaupun krim malam dia agak busuk melekit dan menyakitkan kulit muka aku. Hmmm… lepas sebulan aku rasa muka makin pedih.. setiap kali cuci dengan sabun beras tu… DNARS ada 2 sabun tau.. 1 sabun beras.. satu lagi sabun kolagen. Aku beli dua².



krim siang dia best sangat yawww



Lama² aku amik keputusan ermmm stop la.. tukar skin care lain. Macam nak amik Nourain tapi tu la takut² sebab akak tu cerita pasal muka bengkak tu kan… tapi kentalkan hati amik jela. Tak sesuai kang tukar yang lain pula. Dan alhamdulillah kulit muka makin ok. Takdelah licin tapi makin ok la… muka pun nampak pinkish² sikit bahaha. Dah 2 kali repeat beli. First beli dengan Lyana Hisham.. leader shaklee ku. Second beli dengan anak shaklee ku.. Hasina. Mungkin aku serasi dengna Nour Ain ni makanya aku setia jela… sabun muka dia pun tak menyakitkan muka aku.. wangi… makanya aku pakai ke satu badan hahaha. Parut ciken pox pun makin hilang .. rasanya sebab pakai sabun tu la kot. Tehehe. Krim siang or UV Foundation dia sangat ringan.. tak melekit.. tak berbau.. sedap pakai… and muka nampak pinkish. Ini review aku la… mungkin aku tak sesuai pakai Dnars sebab member aku pakai ok je pulak. Siap campur² lagi. Krim siang lain… pencuci muka lain. Ok je pulak kulit dia. Lagi cantik dari kulit aku. Hahha.



Paling tak puas hati kenapa krim malam dia kecik sangat?? 




Serum dia best. tak melekit punnn


Toner asyik terlupa nak pakai lol


Untuk dalaman pulak memang aku consume Shaklee. Dah dekat setahun dah rasanya. Tak ada la amik semua.. tapi yang paling konsisten aku amik adalah ESP dan Omega. Sebab aku malas nak mengunyah lama² kat dapur. Maka penyelesaian nya adalah minum ESP sebelum tidur dan aku akan kenyang lebih lama. Tak de lah pedih perut sebab lapar pastu meraban carik nasik kan.. hehe. Bangun pagi pun tak liat sangat. Tehehe. Yang aku perasan tumit kaki dah kurang merekah.. kulit rasa lagi halus sebab kandungan estrogen dalam ESP membuat kulit lebih halus. Lawas bila nak membuang pagi². Aku memang tak amik ESP pagi² sebab aku kan minum kafein. Kang membazir je. Haha. Omega pulak membakar lemak² tersembunyi kat celah² peha… dagu… perut menggeleber… lengan…  Omega 3 kan diperlukan untuk bakar lemak tepu… kalau mampu makan la ikan salmon hari².. kalau tak mampu telan je Omega ni. Haha.



Ok la itu je nak share. Tehehe. Babai.  

3 comments:

.hasina. said...

Thank you akak for the best review.

Tp kan krim malam kalau yg set je kecik (5gm). utk loose mmg besar (10gm)

:)

Liyana said...

@.hasina.
hehe most welcome. eh akak nak order krim malam yg 10gm and sabun oren tu sekali ek... hehe

Amira Abdullah said...

bestnyer serasi dengan muke. saya dah nak dekat 2 minggu but still naik jerawat batu lagi kat muke. tuh tande serasi or tak yer??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...