BLOGGERIANS

Thursday, November 19, 2015

Resepi butter cake gebu dan sedappp


Dari malam semalam teringin nak makan butter cake panas2. Kena buat sendiri la ye tak. Huhu. Resepi dah lama screenshot kat handphone tapi tak terbuat2. Lulz. 


Tadi baru buat sebab baru cukup bahannya. Bahan n cara buat senang sangat2. Macam was2 pulak boleh jadi ke ni. Heh. 


Tapi serius memang jadi. Sedap. Gebu. Secukup rasa. 



Aku refer kat resepi nih. Malas nak tulis. Tepek jela sini lalala. 

 K baii. 


Monday, November 9, 2015

Baby kuning


Hari ni dah masuk hari ke 15 berpantang. Eh dah 2 minggu ke? Rasa macam dah 2 bulan haha. Tak suka pantang. Serba serbi terbatas. Ada yang suka berpantang ke? Hewhew. Yang bestnya dapat spend time dengan anak2 24 hrs lah kan. Anak2 kau... heh. Macam tak percaya dah 2 hero. Behehe. 


Ok la mari kita throwback kisah baby kuning dok bawah lampu ni. 


Aku bersalin hari Isnin. Selasa tengahari... nurse cakap awak dah boleh balik. Hah time tu husband ada datang melawat. Kemain la weols seronok babai kat akak katil sebelah. Akak tu ada kencing manis... 37 minggu kena bersalin. Disebabkan anak 1st caesar... doc kena usaha untuk pastikan 2nd ni normal. Tak boleh induce. Tak sure kenapa. So method terbaik.. guna ransangan semulajadi. Tak tahu ler camne? Huhu seram.


So lepas dah kemas2 barang2.. hati excited nak balik dah tak sabar nak peluk cium anak sulong sob sob.. dah gerak keluar dari hospital.. betul2 depan gate keluar... ada call masuk. 06xxxxxxx.... eh sape pulak ni kan. Husband angkatkan. Serius bunyinya. Kitorang berhenti kat stesen pam minyak depan hospital. Husband belum habis cakap lagi kat handphone tuh. Aku dah cuak je.. eh boleh ke cakap kat handphone ni.. kang meletup pulak pam minyak ni. Heh. 


Rupanya... kena masuk balik hospital. Doc tak kasi balik sebab baby kena admit. Kuning. Ok sekian terima kasih. Doc cakap dia minta maaf sebab tersalah tengok result. Omg. Tak kelakar ok doc. 


Maka pusing balik la kami masuk balik hospital. Muka masing2 dah macam hape je. Lulz. Aku dah cuak je.. kena masuk balik ke wad tadi? Malunya kat akak sebelah katil tu. Yelah tadi beria sangat babai. Haha. 


Tunggu giliran baby untuk daftar masuk wad kanak2 punya la lama... dekat 45 minit menunggu depan hakak misi yang jaga kaunter daftar. Naik petak bontot duduk kat kerusi lama2. Hoh.


Lepas dah daftar terus follow nurse ke wad kanak2. Rawatan rapi.. sangat hygiene. Tak boleh pakai kasut kat dalam tu.. hanya parents baby je boleh masuk. Macam2 penyakit baby.. yang paling kritikal rasanya katil hujung.. paru2 berair kot.. nak nangis dengar doc n nurse ramai2 kerumun katil nak sedut apa entah .. seksa dada dengar baby tu nangis.. parents baby dok jauh2.. tak sanggup tengok kot.. tabahnya kalian..  terus rasa insaf.. anak aku kuning je pun.. tu pun sikit je.. sebagai langkah berjaga2 sebab aku darah O+. Gituu.


Macam2 jenis rupanya lampu untuk kuning tu... anak aku pakai yang 7 lampu tu.. ada yang jenis lampu paling besarrr betul. Seram pulak tengok. 



Sedih tengok anak sendiri macam nih. Anak aku pusat dia ada infection. Doc kata kuman dia jenis yang degil sikit. Aku syak punca dari air kencing dia.. sebab malam tu aku tukar pampers... ya Allah dia punya bird tu naik ke atas? Mana la tak terpancut ke atas. Kena barut... kuyup  . Kena jugak la pusat dia.. bau hancing je.. ish... sape la yang tolong ganti pampers dak aqeef ni .. kesiannya anak aku...




Katil untuk mak baby berdepan je dengan baby. Baby nangis boleh amik je susukan... malam tu ada jugak 3 kali aku amik aqeef.. susukan.. pastu terlelap sekali.... nurse yang datang pantau.. dok amik baby letak bawah lampu balik huhu. 



Aqeef day 3


Aqeef day 15. 


Sehari je bermalam kat wad kanak2... esoknya tu boleh balik dah. Yeayy! Masa dok kemas beg .. eh ternampak akak katil sebelah... hehehe... dah selamat bersalin.. normal.. disebabkan baby 37 minggu.. kena pantau dulu kat wad kanak2. Eh ke wad bayi? Sebab semua baby je. 


Bagi aku ok je wad kanak2 ni.. selesa untuk mak2... cumanya pantry n toilet agak jauh.. sebenarnya dekat.. tapi kan dalam pantang .. berjahit lagi.. payah nak bergerak.. agak menyukarkan pergerakan lah... 


Hari ni hari ke 15.. luka jahitan masih terasa yer.... ada lagi benang yang belum tertanggal. Fuh bertabahlah. 

Tuesday, November 3, 2015

Pengalaman bersalin anak kedua


Hari ni masuk hari ke 9 berpantang. Sebelum penyakit pelupa datang.. meh update cerita beranakkan dak Aqeef ni heh. Eh lupa. Nama 2nd baby Muhammad Aqeef Irham. Nama macam biasa.. last minit baru decide hewhew. Nama Irham dapat dari cerita i love you mr arrogant. Bahaha. Nama Aqeef inspired by comelnya anak leader shaklee aku. Kahkah. So aku gabungkan. Ok lah kan? Lalala. 2 hero ... ibu yang cari nama. Heh. Baba iz pasrah. Lulz.


Untuk 2nd pregnancy ni aku lewatkan LMP 4 hari disebabkan takut induce. Mujur dak Aqeef keluar 40 minggu 4 hari hoho. Setiap kali bangun tidur aku termenung kejap.. .haih tak jugak beranak lagi. Badan makin berat. Makin tak larat. Boring pun ye gak. Malam tu aku pakai baju kelawar.. rasa lain macam pulak malam tu.. rasa cramp2 kat celah peha. Tapi buat biasa jela. Tersedar pukul 3am.. nak bangun terkencing.. bangun je dari katil ...  macam... eh tiba2 je basah baju kelawar. Eh air ketuban ke? Rasa macam ye. G kencing jap pastu terus kejut husband. Dia macam blur2 tak tahu mana nak capai dulu bahaha. Aku relax jela sebab tak rasa sakit apa2 lagi. Baby mengeras2 biasa jela. 


10 minit kot bersiap.. kejut mak lagi suruh tengokkan Faiq. Eh tiba2 mak nak ikut sekali pulak p hospital. Risau lak deh. Aku ok je ni. Dah aku risau Faiq pulak. Takut adik aku tak boleh handle ragam dia. Faiq menangis waktu kitorang keluar rumah. Dok mencari tangan ibu ;(


Sampai hospital.. terus p kaunter.. n screening room. Macam biasa kena daftar segala.. dah la tak pakai pad masa ni sebab tak tahu pulak kan.. lencun baju kelawar dek air ketuban tu... hmmm..  dah settle daftar.. pakai ctg sambil ditemuramah oleh sorang doc perempuan. Dia nak buat ve tapi disebabkan aku dah keluar banyak air ketuban.. doc decide nak pakai mulut itik. Ya Allah... lagi sakit pakai mulut itik tu dari VE. Aku rasa nak tersepak doc tu. Sakit giler kena rodok2 pakai mulut itik tu. Doc tak buat VE sebab takut ada infection dari jari. 


Pukul 630 kot aku masuk wad dulu sebab doc cakap aku tak ada contraction lagi.. mild contraction jela. Masuk wad kelas 3 sebab PM Care belum fax GL sebab belum masuk office hour lagi -_-'


Sempatlah amik gambar ni sebab dok melayan mild contraction je..



Masa ni aku sorang kat wad.. husband cakap nak balik jap.. mandi kot.. aku pun ok jela.. aku harapkan dia datang secepat mungkin sebab perut aku lapar menggiler. Nurse panggil untuk ceramah susu ibu pun aku tak dapat turun katil. 

Pukul 730am rasanya husband datang bawak mihun goreng. Aku makan sesudu bila tak ada contraction. Bila contraction datang.. aku stop kejap makan. Menggigil2 tahan sakit. Ya Allah sakit sangat. Sempat makan 3 sudu mihun n seteguk air kosong. Tak lalu walaupun mihun tu sedap. Heh. Pukul 830am macam tu aku dok menggigil2 tahan sakit.. husband tanya nak panggil doc ke? Tengok aku macam hape je kot . Aku cakap belum lagi kot.. sebab dulu sakit camni baru 2cm.. huhu.. tiba2 je lepas cakap macam tu.. aku rasa macam nak terberak sangat! Seramai2 eh nurse  n doc datang berlonggok kerumun katil. Aku dah mengiring je...sebab orang kata kalau nak kurangkan sakit contraction baring mengiring. Huih berpeluh2 mak nak. Sambil2 tu doc n nurse tanya sakit macam mana? Aku cuma jawab nak terberak je. Muahaha. Terdengar nurse jawab nak berak tu nak beranak dah la tu.. terus singkap kain aku hoi dah nak keluar kepala baby. Ya Allah..terus aku jadi kes emergency.. beramai2 nurse tolak aku ke LR sambil cakap jangan push dulu dik! Bahaya! Haih aku ni tak keruan dah.. dengan baby nak keluar sangat dah... pukul 850am masuk LR... 903am baby Aqeef keluar huhu. 



2 kali push. No painkiller. Takde gunting tapi koyak jugak. Sister jahit kat kulit je... tapi aku tak tahu la letak bius ke tak... terasa sangat2 masa dia jahit... sampai hari ke 9 pantang ni.. masih terasa sakit jahitan tu ... orang kata jahit kulit memang lambat sikit elok kalau nak banding dengan jahit dalam. Nak mencangkung pun tak berani. Kencing berdiri ok. Hadoi seksa betul. Yang best bersalin kali ni contraction kejap je.. kejap sangat.. n aku rasa aku terberak sekali kat LR hahaha nasiblah.


 Sejam lebih gak dalam LR lepas bersalin... baru tolak ke wad. 


Dengan baby diletak atas dada.. aku ditolak ke wad. Okay kali ni baru betul 1st class.. tapi 1st class nya buruk la hai... toilet kotor.. sofa uzur sangat.. lebih kat aircond je hihi. Jadilah.. ku terima seadanya :)


Gemuk sekejap jari sebelah kiri sebab masuk air hoh. 


Hah ni la budak yang tak sabar nak keluar tu.. 3.21kg. Tapi tang mana yang berat pun tak tahu.. hihi.. takde montel pun.. kurus je macam abam Faiq hewhew

Setakat tu jela... nanti iols update cerita kuning lak haha.


Sunday, November 1, 2015

Mak anak dua


Assalamualaikum. Heh. Masih tak boleh lelapkan mata. Terasa sakit jahitan bawah.. makan ubat tahan sakit so mari lah update blog ringkas2 je. Baru seminggu jadi mak anak dua. Hoih mencabar sungguh. Mencabar nak handle yang sulong.. bukan yang 2nd. Hehe.

Ok la. Aku bersalin 26hb pada 40 minggu 4 hari. Heh. Aku kan lewatkan lmp 4 hari. Giler berani. Sebab takut kena induce. Aku dah nekad if tak bersalin lagi sebelum hari rabu.. aku nak straight je serah diri ke hospital. Sebab rabu genap la aku 41 minggu. Ermm.. apa yang aku buat .. aku jalan itik ok. Jalan itik dalam rumah setiap pagi. 2 hari sebelum bersalin tu  huh. Berkesan taktik itu. Yang kelakar faiq pun join sama hahahaha.


Sehari sebelum bersalin aku berkejar dengan si faiq. Main belon besar ni.


Tapi aku rasa mungkin jugak Allah dengar niat aku - nak bersalin time dah dapat gaji. Haha. Pe kena mengena entah. 

Antara wishlist aku untuk 2nd time bersalin ni:
- aku nak natural delivery 
- nak rasa pecah air ketuban tu macam mana
- tak nak painkiller
- nak baby atas 3kg
- nak wad 1st class walaupun GH je hee

Semua di atas.. semua aku dapat rasa. Alhamdulillah :)




Wad 1st class. Ada air cond. Selesa sebab 1 bilik hanya 2 orang. 



Sementara ibu kat hospital.. faiq ikut nenek p tadika. Sehari je pun. Bosan katanya sibuk ajak nenek balik. Hehe. Kejap cikgu nor kejap nenek.. bahaha


Pengalaman bersalin nanti eh.. tengah dalam draft lagi.. hewhew

Daaa nak tido lah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...