BLOGGERIANS

Thursday, December 24, 2015

Baby wrap MakYang


Minggu lepas saja testing keluar bawa 2 hero... hehe.... sorang hero pun rasa macam dah huru hara dunia... amacam 2 hero? Hehehe... boleh tahan laa terjerit terpekik2 ibu baba sebab Faiq tak reti pulak berjalan kann.. lari je kerjanya... hadoi letih kejar... sekejap2 dah hilang. Memang tak berani nak shopping bawa dia. Terlepas pandang memang naya betul. 


Keluar sebab nak test pakai baby wrap ni pun ye jugak.. hehe... beli kat ig babywrap by makyang. Nak beli yang branded... mak tak mampu nak.. lagipun baby wrap makyang ni aku tengok ramai pakai and baby masing2 pun selesa. 


Baby wrap ni ikut size badan mak yer. Bukan saiz baby. Aku amik size s/m sebab berat 50-60. Sekarang lepas bersalin ni tak tahu la berapa berat.. dah lama tak timbang pula... heh. Harga RM95 + postage RM10. Design ni je ada... sebat jela... dalam gambar nampak macam color maroon... sekali sampai color coklat rupanya.. kecewa sikit saya di situ :) tu yang malas dah aku nak edit gambar sekarang ni. Malas jadi fake...haha.. so sekarang ni gambar2 kat blog ni semua no filter ok. Aku dah malas edit. Mak takde masa #makanakdua sangat. Lalala.

Bagi aku ok sangat baby wrap ni. Senang gile nak pakai pun. Harga pun murah.. tapi aku rasa aku boleh jahit sendiri ni ikut design yang aku suka.. senang je jahit lurus je bak kata mak aku... lalala... 


Dak Aqeef agak semangat badannya. Pegang sekejap aku dah lenguh tangan. Tapi pakai baby wrap ni... tangan tak lenguh... tangkap ke pinggang pulak haha.. agaknya sebab Aqeef semangat ke? Ke aku pakai tak betul? Heh. Lagi 2 hari nak masuk 2 bulan... yeay! Baby wrap ni boleh pakai sampai anak 9kg yer..



Tak mau bedung dah... dalam buai je boleh bedung.. huhu



Bawa Faiq kat simplaycity ni... dalam seremban mall (dulu dipanggil seremban parade). Heaven Faiq main sebab tak ada orang kot. Tapi dia ni jenis berkawan... sudahnya keboringan main sorang2... weols pun terus la balik... keluarnya sekejap je... tapi penatnya terasa sampai ke esok hahahaha. 


Eh lupa lak nak cerita.. hee... masa makan kat pizza hut.. boleh pulak meja weols berdepan dengan fitri unic tu.. dia bertiga dengan anak perempuan dia.. n sorang lagi budak lelaki tak sure siapa. Aku sekali imbas nampak macam fitri unic .. laki aku pun cakap benda yang sama jugak huhu. Hah betul la tu kot. Takdela tegur pun.. buat biasa2 je ... tergamak pulak nak tegur.. hehehehe... 


Sempatla aku breastfeed dak Aqeef kat meja tu jugak.. orang pandang2 je.. lantak ler... bukan aku tayang pun.. huhu


Monday, December 14, 2015

autumnz warmer


Aku beli ni pun mengenangkan nak hantar Aqeef ke pengasuh nanti. Masa Faiq dulu tak belikan pun... tak tahu la akak tu panaskan ebm macam mana.. huhu... aku sendiri pun tak ada ilmu masa tu.. hmm.. takpe kita belajar pelan2 naa...

Mula2 aku ingatkan warmer ni besar.. rupanya kecik comel ketot je hehe. Aku beli untuk Home n Car Use... tapi tak pernah try lagi warm kan susu dalam kereta..untuk warmkan susu dalam kereta.. tak boleh dalam keadaan kereta tu bergerak.. kena berhenti la mana2.. eh pe benda aku cakap ni... lalala... aku kena try n error dulu la.. sebab pengasuh anak aku travel setiap khamis -_-' kita kalau boleh memang nak memudahkan kerja pengasuh kan :)

Senang je guna warmer ni.. masa 1st try aku cam hangin gak.. apehal laaa... dekat sejam susu tak panas2 ni adoyai.. aku salah guna ke apa kan...  kalau ikut manual guide betul dah... google.. mujur jumpa ... ramai kata kena putar dulu suhu ke 70°c or 100°c then tunggu lampu merah padam... baru tukar ke 40°c ... suhu yang betul untuk panaskan susu :)

1. Masukkan air kosong dalam 90 -100 ml
2. Putar suhu ke 70°c atau 100°c... bila lampu merah padam... tukar ke 40°c



Dalam 10+- minit dah siap... tak sampai 5 minit kot.. tak tahula betul ke tak cara ni.. tapi ni jela nak bagi cepat huhu...  kalau dok letak kat 40°c tu je dari awal... naik berjanggut gak tunggu ... behehe...


Plug kepala bulat



Maka sediakan la travel adapter ni :)



Kalau tak ada warmer.. boleh guna kaedah nisbah 2:1 kan.... 2 cawan air biasa... 1 cawan air panas... tapi ku tak pernah try lagi huhu.


Buat masa ni Aqeef ok la kasi botol.. walaupun nampak lidah dia menolak2 puting botol tu.. hehe.. 


Saturday, December 12, 2015

Free diapers yeay!


Dasar mak2 sangat entri ni. Anak dah free pampers pun nak update. Hewhew. Harusla! Pencapaian terhebat dah bagi aku tu ahaha. 



Bukan fully lagi la... nak tido je pakai. Tak yakin lagi ni hehe. Aku rasa nak berjalan jauh2 pun pakai jugak kot.. payah jugak kalau tak pakai nanti huhu tengok la caner. 





Jangan under estimate anak je.. hee.. senang je nak latih free diapers rupanya... lagi2 anak dah pandai cakap :) ada gak la terkucil 2 kali.. pastu ok hihi. Rasa bangga pulak. Free diapers je ponn... belum dapat degree lagi ni.. hehehe. 



Sepanjang berpantang rumah mak ni.. ermm rumah mak dah macam tadika behehe.... bertabahla mak n abah hahaha. 





Eh tetiba gambar adik hehehe.



Tuesday, December 8, 2015

Hari2 terakhir berpantang


Hari ni last day pantang. Pantang tak pantang sangat lah... hehe. Mujur mil n mak tak strict sangat hewhew. Pandai2 la.. badan awak ye tak... makan la ubat banyak2. Itu yang aku respek sebab both moms tak pernah memaksa :) aku tak pakai bengkung.. sebab tak selesa n tak pandai. Tapi aku pakai girdle. Nanti aku review haaa. Tapi aku perasan suar jeans macam tak berapa muat. Omg montot dah lebar. Habislaaa.


Orang kata last day pantang la kena jaga betul2... tapi kenapa eh? berurut... urut penutup katanya... tapi aku kat rumah mentua lagi... ahaks. Esok2 lah suruh makcik urut tu datang urutkan. 


Semalam 43 hari berpantang p hantar mertua ke klia. Giler tak ikut? Sepanjang 29 tahun hidup.. ni lah 1st time jejak kaki kat klia hahaha. Kesiannya aku hahaha #villagepeople sangatt!  Walaupun tak sempat nak beli babywrap makyang tu... aku gagahkan jugak pergi... sebab baby mana nak duduk dalam stroller kan... tapi standby jela bawak.. dak abang nya kang banyak perangai hewhew.


Hampir 3 jam dukung adik baby... naik muscle ibu hahaha. Cramp nya lengan den. Huwaaa.


Sepupu. Kira adik beradik lah kan.. sempat susukan anak dara ni masa baby dulu....anak dara iols jugak lah :)



Moga selamat pergi n pulang mak n ayah :) 




Sampai je rumah.... tido kaw2 dak adik heheh. 1st outing ye sayang... penat lettew :D

Thursday, December 3, 2015

Bagaimana berpantang kali ini?


Hi! (lambai ratu) LULZ. Rasa macam malas dah nak tulis blog tapi rindu pulak nak merapu heh.

Hari ni dah 39 hari berpantang. Pantang ke? Hehehe. Pantang kali ni ala2 je... bengkung pun 3 hari je pakai masa berurut. Lepas tu tak pakai dah. Haih. Malas betul. Bukan tak sayang badan.. tapi ermm tak sempat. Banyak betul perangai si anak sulong. Huwargh. Mujur tak meroyan heh. Nasib si adik tak banyak ragam sangat. Setakat ni lahh :)


Kalau ikut gambar di bawah ni... di mana ada ibu.. di situ lah ada Faiq hehehe. Ibu iz pasrah. Begitu jugak adik haha. Dak abang wat bising pun bertabahla adik. 






Adik pun cool aje tido menangkup. Lena 2 - 3 jam. Setengah jam aku p jenguk... risau gak.. tapi pandai dak adik pusing kepala bila dah lenguh hihi. 




Dan aku tak paham kenapa tiap kali berpantang mesti ada cerita ini? Behehe. Tapi aku suka cerita ni. Pukul 12pm siri 4.. pukul 430pm siri 3. Sebenarnya apa ending cerita Dalam Hati Ada Cinta ni ek? 



Adik yang sado. Hee. Dah tau timing yang dia suka berjaga lama2 borak dengan ibu. Pukul 5am dah kejut ibu. Rabak mato den. Tapi yang bagusnya adik ni jarang berak lulz. Bagus ke? Yeah bagus kat ibu yang femalas ni. Sehari 2 kali je kot berak. Max 4 la rasanya. Faiq dulu sampai 10kali sehari. 



Setelah bergelar mak anak 2... kejadian di bawah ini adalah paling heaven. Hehehe. Tapi sangat jarang sekali nak dapat. Tido sekarang kena apit dua2 hero ni hehehe. Kalau boleh dua2 nak menyempit2 kat ketiak ibu. Lulz. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...