BLOGGERIANS

Wednesday, July 27, 2016

Berbezanya

Hai. Mood menulis dah kembali. Hewhew. Sekarang pukul 1228pm.. aku baru otw nak ke ofis. Ofis yang jauh itu... mungkin akan sampai dalam pukul 130 - 145pm. Bertabahlah. Tq to adik ipar tolong hantar ke stesen komuter.





Tak tahu la patut tulis ke tak. Hari ni patutnya ada check up Aqeef 9 bulan. Inject sekali lah. Semalam aku dah bagitahu bos. Aku amik inject petang.. sebab aku boleh balik terus... time slip provided lah. 


Mana la nak tahu... malam tadi kereta buat hal. Bateri low sangat2. Mujur la sempat sampai Petron untuk berhenti. Minta sepupu husband rescue. Kereta dah lama kan... banyak la rosaknya. Hmm. Merata jugak cari bateri.. tapi tak jumpa yang bersesuaian dengan bajet. 400 mahal sangat kot. So tunggu la hari ni... means pagi tadi.. tunggu bengkel bukak... ganti bateri baru... then pergi klinik cucuk Aqeef.. baru aku p kerja. 


Tapi rupa2 nya bateri baru tu tak boleh cas pun. Tak tahu la apa masalahnya. So now kereta kat bengkel. Petang baru boleh amik. Total kena bayar RM400. Nasib tak beli bateri baru malam tadi. Pagi tadi beli bateri baru RM159. Habis short duit aku. 





Now aku bukan lagi seorang setiausaha. Aku sekarang kerani akaun. Sebab bos aku dah naik pangkat. Tak boleh bawa aku sebab dia pergi ke Group Finance. GF rotate secretary yang ada. Kalau bos nak bawak pun aku tak nak pergi sebab aku kalau boleh nak job rotation. Dah 7 tahun aku jaga dia. Aku perlukan value added untuk aku dapatkan transfer ke state. Bos pun ada discuss dengan aku face to face.. untuk career development jugak. Aku sukakan cabaran. Dan aku suka akaun. Sebab itu challenge accepted. Dan dalam masa sebulan aku dah boleh tangkap apa itu shopping cart... purchase order... goods received...  petty cash journal.. business license. Aku suka. Alhamdulillah. 


Now, berbalik pada cerita kereta yang kat bengkel tadi. Aku pun whatsapp la bos. Bos baru. Yang baru bekerjasama selama 2 bulan. 




Aku agak terkilan dia boleh query EL aku last week. Dan dia boleh cakap lagi dia call je battery sampai rumah. Hehe. Ok la whatever. Mungkin aku belum biasa cara dia. Dan dia belum percaya aku 100%.  Yela baru 2 bulan bekerjasama. Terima seadanya. 





Btw, aku rindu bos lama aku. Dia sangat cerewet dan mood dia unpredictable. Tapi kalau melibatkan kebajikan staf.. dia sangat tak berkira. 

Rasa nak nangis. Sob sob. 


3 comments:

  1. Biasa la tu awk. sy ni setiap 2 tahun bertukar bos. setiap 2 tahun jgk kena adapt cara bos baru. penat. sebab lain bos, lain perangai. tak sempat nak tunjuk skill, x sempat nak betul2 tunjuk yg kite ni boleh dipercayai, tetibe kena tkr bos baru pulak. yg penting kena sabar. dia bos & dia slalu yg betul. kite ni kuli je, awak. kena ikut je rentak dia. lama2 nanti ok la.. :)

    ReplyDelete
  2. @diana
    tula awak. saya cuba follow rentak dia. bertabah lah hehe

    ReplyDelete
  3. adoii benda² gini la yg buat i takutttt nk tukar keje lain...haha bos skrg mmg xpnh campur urusan peribadi...klu kete rosak pn dia x paksa soh repair...janji keje kita siap dah ler...haihh bertabahlahhh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...