BLOGGERIANS

Monday, July 31, 2017

Sukan Tadika Faiq

Sabtu lepas kami tak balik kampung. Mereput kat rumah sebab Sabtu ada Sukan Tadika Faiq. Aku excited sikit kalau bab-bab aktiviti anak ni. Hewhew.




Mula pukul 8am. Sakit bijik mata bangun awal pagi sebab malam tu dok layan movie Salman Khan sampai pukul 3am. Cerita Prem Ratan Dhan Payo.


 Awal pagi dah terpacak sini. Dah la tak breakfast lagi. Bangun lambat kan. Kekeke.





Dimulakan dengan senaman ringan. Parents pun join. Ok la sporting je masing-masing.






Semua kena berbaris dulu ye. Tangan letak atas bahu kawan ... cecomel je masing-masing 😊














video


video
video



Acara lari dalam guni. Faiq tak masuk game ni.




Patutla gigih berlatih kat rumah hehehehe




Sementara abang main game, adik selfie πŸ˜” pakej peluh-peluh lagi. Haha.











Selepas kejadian, panas betul time ni. Aku dah balik dulu nak masak. Husband tunggu kan sampai habis. 





Sesi penyampaian hadiah. Semua murid dapat hadiah.











Nakal rupanya kat sekolah. Asyik usik kawan 😏



Tu jela. Malas nak menaip hehehe.

Wednesday, July 26, 2017

Tukar pengasuh

Lanjutan dari kejadian Faiq hilang lepas turun van, dekat 2 minggu hati aku tak tenang, berfikir- fikir je.. patut ke aku bagi peluang ketiga kat pengasuh? READ : peluang ketiga ok.  Anak aku hilang kot? Bengkak2 tu aku boleh la tutup sebelah mata lagi... ni dah hilang pulak, memang tak boleh nak duduk diam dah aku.

Slow-slow aku mencari pengasuh sekitar taman. Aku cari taska... 

So sekarang budak2 dalam jagaan pengasuh baru iaitu sepupu aku sendiri. Tidak lah aku rapat dengan beliau. Tapi boleh lah asalkan anak aku terjaga dan selamat. 

Aku kalau boleh memang nak elakkan anak2 dijaga oleh kaum keluarga. Bukan apa, cepat busuk😌 Pernah ada pengalaman kannn.. huhuπŸ˜’ tapiii  terpaksa 😫😩 Yang penting aku yakin anak aku terjaga. Aqeef pun elok je tinggal masa 1st day dengan pengasuh baru. Tak nangis pun. Elok je dia babai. Sampai sekarang pun masih ok. Sampai rumah mama (pengasuh baru) terus masuk rumah je. Tak babai ibu pun πŸ˜‡ Rumah pengasuh baru pun nampak lebih bersih... 

Kejam ke aku bagi short notice kat pengasuh lama? Kadang rasa kesian dengan pengasuh lama. Tapi tu la, dia tak minta maaf pun lepas dari kejadian Faiq hilang tu. Lepas aku slow talk dengan dia yang aku kecewa dengan dia, baru dia minta maaf tu pun  ego sangat tak mengaku salah dia. Tak pela jadikan pengajaran. Jangan ambil mudah semua benda. Jangan jaga anak orang sambil lewa. 

Pengajaran kat aku jugak, buat baik dengan orang berpada- pada. πŸ™‚☝️

Dan aku harap, pengasuh baru bersikap profesional, tak campur aduk urusan keluarga dengan kerja😊

Friday, July 21, 2017

Anak-anak kena chicken pox!

 Akhirnya benda yang aku takutkan jadi jugak πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“ 
Dua-dua anak bujang kena chicken pox! Hari Rabu detect kena. Khamis Jumaat aku EL, Isnin Selasa ayah diorang pulak EL. Gilir- gilir la kannn. 
 

 Aqeef keluar banyak sangat. Menggerutu badan dia. Aku pun geli nak pegang. Faiq sikit je... mesti kena lagi nanti. 3 malam jugak demam dak Aqeef. Siang ok cuma merengek gak la... gatal kot... aku sapu je Calamine Lotion yang doc bagi... dalam 2 minggu je kot... tak ada parut dah... kat muka tak ada langsung... tinggal kat badan je parut sikit-sikit... tu pun sikit sangat parutnya... tak nampak pun... mungkin sebab budak lagi... so cepat hilang parutnya... and



suruh senyum... hahaha








berbiji biji keluar ... berair-air.. sampai ke kepala.. menggerutu je...












nasib la jugak sebelum raya dah tak ada parut... hmmm


Thursday, July 20, 2017

Vitamin C murah

Vitamin C tak dihasilkan oleh badan. So memang kena ambil dari source luar, pemakanan. Setiap hari, paling kurang aku memang akan cuba ambil at least 1 jenis buah dan sayur. Tapi itu pun rasa tak cukup nak tampung keperluan harian. That's why ambil supplement untuk top up mana yang kurang :) Bukan kata ambil supplements ni tak perlu dah makan buah dan sayur :)
Aku memang sangat jaga kulit haha sebab sedar tak cantik, makanya kulit kena cantik. LOL! Susah oi!. Dulu masa zaman kolej, aku sanggup makan tomato sehari 2 biji haha. Sebab nak cover balik kulit rosak berjemur pergi kelas petang. KAHKAH. 
 Vitamin C memang famous untuk kulit cantik. Tapi ramai yang tak sedar, Vitamin C juga famous untuk kesihatan yang lebih menyeluruh :)


1 botol tahan untuk 4 bulan ke atas! Sehari makan 3 biji sahaja! JIMAT BUKAN? :)
Uols tahu ke kenapa ramai yang tergila-gilakan Sustained Release Vitamin C Shaklee ni? Sebelum tu uols kena tahu apa kepentingan vitamin c kepada tubuh badan kita ni.

Tubuh kita memerlukan pengambilan vitamin C setiap hari kerana sifat vitamin C yang mudah larut dalam air menyebabkan badan tidak boleh menyimpan vitamin C. Vitamin C hanya ada dalam darah manusia selama 12 jam dan dalam tempoh waktu tersebut Vitamin C 'bekerja' dengan sel-sel tubuh untuk meningkatkan keimunan dan juga meningkatkan fungsi-fungsi sel di bahagian tubuh yang lain. 

Vitamin C amat diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu-tisu tubuh anfa yang mana vitamin C membina kolagen iaitu protein penting yang  melindungi tulang rawan, tendon, ligamen dan saluran darah. Selain itu pengambilan harian vitamin  C yang cukup membantu menyegerakan proses penyembuhan luka-luka, membaiki dan memelihara struktur tulang dan gigi.

Berdasarkan banyak kajian yang telah dilakukan, tubuh kita memerlukan 500mg vitamin C setiap hari untuk untuk mencapai tahap kesihatan yang baik. Kita memerlukan vitamin C setiap hari kerana sel-sel tubuh manusia tidak mempunyai enzim guluno-lacton-oxidase yang diperlukan untuk menukar glukos kepada ikatan kimia 2-keto L-Guluno-lactone untuk hasilkan vitamin C. Tambahan vitamin c sering digunakan dan mudah rosak dalam tubuh. Oleh itu, Kita memerlukan vitamin c sama ada melalui makanan ataupun supplement.




KLIK GAMBAR UNTUK ORDER YA :)

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=d218eacf73742a86e2a8657e833fec01
atau boleh whatsapp untuk fast response 0173743670  

VISIT IG - @shakleesendayan

Friday, July 14, 2017

rawat kulit dari dalam!

Kita semakin berusia, collagen semakin kurang... makanya kena topup collagen la ye πŸ˜… 


1. APA ITU KOLAGEN / COLLAGEN?

Kolagen atau collagen adalah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit, rambut, kuku, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi dan saluran darah. Lebih kurang 72% daripada kulit adalah kolagen dan 80% tulang adalah kolagen. Kornea mata kita pun sebenarnya adalah kolagen.



2. APA FUNGSI KOLAGEN / COLLAGEN?

Kolagen bertindak melindungi organ kita seperti hati, perut, jantung, paru-paru, saluran dara, sel otak dan organ dalaman lain. Kalau untuk organ luaran, kolagen membantu dalam kecantikan dan kesihatan. Kulit jadi licin dan berseri, tiada jerawat atau jeragat, jadi awet muda, jadi ejen anti penuaan dan paling best, boleh bantu mencegah penyakit.

Best nya!


3. APA ITU SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP) ?

Mesti la kita nak tahu, ape yang best sangat pasal Shaklee Collagen Powder ni.

Shaklee Collagen Powder ni memang semulajadi dan sumber kolagen yang hebat. Sebab? Sebab Shaklee Collagen Powder mengandungi 4,000mg proprietari Red Snapper Scale (RSS) kolagen iaitu kolagen yang sangat berkualiti tinggi, tulen, lasak dan elastik yang diestrak daripasa sisik ikan Snapper. Ikan Snapper ni kalau orang Malaysia panggil ikan merah.


Lepas tuh, selain kolagen ikan tadi ade beberapa bahan utama lain yang dimasukkan kedalam Shaklee Collagen Powder ni. Ade estrak biji  benih camellia Japonica, ade estrak Pfaffia, estrak kerang kerangan, lactobacillius acidophilus, vitamin C dan vitamin B. Semua bahan-bahan ni digabungkan untuk meningkatkan kadar keberkesanan RSS yg kita dok citer tadi tu.


4. APA BEZANYA SHAKLEE COLLAGEN POWDER DENGAN COLLAGEN LAIN?




Shaklee Collagen Powder ni dibuat daripada kolagen bermolekul sangat ringan lebih kurang 1,00 Dalton aje. Lepas tuh asid amino nye sangat tinggi pulak. Dalam 3000. Kalau jisim molekul biasa, lebih dari 300,000 Dalton pastu asid aminonya 20-50 aje.. Waaaa, beza gila tuh! Sebab tu la Shaklee Collagen Powder ni berkesan!

Bila Shaklee Collagen Powder ni jugak mempunyai jisim molekul yg sangat rendah maka mudahlah diserap badan dan usus kita. Bila senang serap dapatlah bantu tingkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis kulit kita ni dengan berkesan. Ha, faham tak?

Lepas tuh, Shaklee Collagen Powder ni mempunyai sel kepaduan yang sangat tinggi dan mempunyai kapasiti untuk mengekalkan kelembapan kulit kita. 1 gram asid hialuronik boleh menahan air sebanyak 6 liter. Hebat kan?

Ramuan Shaklee Collagen Powder ni tiada pengawet atau bahan tiruan ye. Semua 100% semulajadi. Pewarna pun tkde, gula pun tkde atau bahan terlarang lain semua takde. Sebab tu bau hanyir ikan tu kuat sikit kot. HEHEHE.

Senang pulak tu nak bawak pegi mana-mana pun. 1 sachet tu boleh letak dalam poket seluar, handbag, purse atau letak dalam kereta atau kereta sorong anak.

Dan last sekali, sangat mudah larut. tayah la dok beriya sangat nak kacau-kacau


5. APA KEBAIKAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER?

Banyak manfaatnya Shaklee Collagen Powder ni. Ni adalah antaranya:

  • Mengembalikan keanjalan kulit
  • Meningkatan kelembapan kulit
  • Mengelakkan kulit kering
  • Mencerah dan mengurangkan pigmentasi dan jeragat di wajah
  • Menegangkan payudara dan punggung
  • Anti-penuaan
  • Mengurangkan kedutan
  • Mengecilkan lubang pori-pori di wajah
  • Mengurangkan 'eye bag'
  • Meningkatan kecergasan tubuh badan
  • Memberikan kesuburan rambut



Banyaknya!

Tapi ada bukti ianya berkesan.

Ujian klinikal ke atas Shaklee Collagen Powder membuktikan 71% pengguna mempunyai tesktur kulit yang lebih gebu selepas mengggunakannya selama 8 minggu berturut-turut

  • 69% peningkatan terhadap kelembapan kulit
  • 75% peningkatan terhadap kelicinan kulit
  • 90% peningkatan terhadap keserian wajah dan kulit
  • 80% pengurangan kedutan diwajah


See, i told you!

6. SIAPA YANG KENE AMBIL SHAKLEE COLLAGEN POWDER?

Anda mesti ambil kalau dah tergolong dalam golongan ini:

  • Ada kedutan dekat wajah
  • Ade jeragat dan bintik hitam
  • Ade 'eye bag'
  • Ade pori-pori besar
  • Kulit lesu dan mudah kering
  • Kelihatan tua dari umur sebenar (Oh no!!!)
  • Sakit belakang dan sakit sendi
  • Ada pigmentasi dan kulit tona tak sekata
  • Gusi tak sihat
  • Garis halus di leher
  • Payudara kendur dan punggung pun tak perky (heheehe)
  • Kuku senang pecah
  • Ada lingkaran hitam bawah mata
  • Rambut kering lepas tu ada bercabang pulak dihujungnya



Kalau tak ada semua ni, nak amik saja-saja pun boleh. Bagus utk kesihatan secara keseluruhan!



Beza sangat ni! 😊
Image result for testimoni collagen powder shaklee 




Order Collagen Shaklee di sini πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

 Order COLLAGEN SHAKLEE sekarang!!!





Apa itu ESP Shaklee Esp adalah makanan nutrisi. Ia adalah protein soya yang berkuliti tinggi yang diproses dengan suhu rendah bagi menjaga kualiti protin dalam kacang soya. 1 tin ESP (850g) dihasilkan daripada 30kg kacang soya. ESP boleh dibancuh dengan minuman kegemaran seperti susu, milo atau buah yang dikisar bersama. ESP baik dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi. Selain dibancuh esp juga boleh dijadikan masker dengan membancuh 1 sudu ESP + 2 sudu yogurt. kacau dan tepek pada muka. Siapa perlu ambil ESP Shaklee? 1. Ibu mengandung – makanan nutrisi yg terbaik,membantu kehamilan dan perkembangan fetus dengan lebih baik 2. Ibu yang menyusu – mengalakkan dan mengekalkan penghasilan susu. Pengambilan esp yang konsisten sepanjang tempoh penyusuan dapat membantu perkembangan fizikal bayi yang lebih sihatPenghidap kencing manis 3. Kanak-kanak 1 tahun ke atas – sangat sesuai untuk tumbesaran yang sempurna 4. Pelajar/pekerja/individu dewasa/warga emas - penambah tenaga/energy booster 5. Penghidap kencing manis 6. Lelaki dan wanita – untuk mencegah dari penyakit 7. Orang yang alergik atau alahan. 8. Wanita ingin menguruskan badan Kebaikan dan Kelebihan ESP 1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan. 2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan 4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit. 5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 6. Memberi ton warna kulit yang sekata 7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu 8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan) 9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 10. Rendah lemak, tanpa kolestrol 11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan 15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 16. Bertindak sebagai antioksidan, 17. Menguatkan sistem imun tubuh, 18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 19. Memelihara kesihatan jantung 20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua 21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan 22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan 23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 25. Mencegah osteoporosis 26. Membantu pembentukan sel-sel baru. 27. Membantu menyembuhkan gastrik. 28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan. 29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan. 30. Memudarkan parut 31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak 32. Kecantikan kulit dan rambut Perbezaan ESP dengan soya lain 1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin) 2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan 3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 6. Rendah lemak, tanpa kolestrol 7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. Sel--Tisu--Organ--Sistem

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Apa itu ESP Shaklee Esp adalah makanan nutrisi. Ia adalah protein soya yang berkuliti tinggi yang diproses dengan suhu rendah bagi menjaga kualiti protin dalam kacang soya. 1 tin ESP (850g) dihasilkan daripada 30kg kacang soya. ESP boleh dibancuh dengan minuman kegemaran seperti susu, milo atau buah yang dikisar bersama. ESP baik dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi. Selain dibancuh esp juga boleh dijadikan masker dengan membancuh 1 sudu ESP + 2 sudu yogurt. kacau dan tepek pada muka. Siapa perlu ambil ESP Shaklee? 1. Ibu mengandung – makanan nutrisi yg terbaik,membantu kehamilan dan perkembangan fetus dengan lebih baik 2. Ibu yang menyusu – mengalakkan dan mengekalkan penghasilan susu. Pengambilan esp yang konsisten sepanjang tempoh penyusuan dapat membantu perkembangan fizikal bayi yang lebih sihatPenghidap kencing manis 3. Kanak-kanak 1 tahun ke atas – sangat sesuai untuk tumbesaran yang sempurna 4. Pelajar/pekerja/individu dewasa/warga emas - penambah tenaga/energy booster 5. Penghidap kencing manis 6. Lelaki dan wanita – untuk mencegah dari penyakit 7. Orang yang alergik atau alahan. 8. Wanita ingin menguruskan badan Kebaikan dan Kelebihan ESP 1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan. 2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan 4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit. 5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 6. Memberi ton warna kulit yang sekata 7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu 8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan) 9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 10. Rendah lemak, tanpa kolestrol 11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi 12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan 15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 16. Bertindak sebagai antioksidan, 17. Menguatkan sistem imun tubuh, 18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 19. Memelihara kesihatan jantung 20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua 21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan 22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan 23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 25. Mencegah osteoporosis 26. Membantu pembentukan sel-sel baru. 27. Membantu menyembuhkan gastrik. 28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan. 29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan. 30. Memudarkan parut 31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak 32. Kecantikan kulit dan rambut Perbezaan ESP dengan soya lain 1. Dihasilkan daripada soya non-GMO (selamat dari risiko toksin) 2. mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan 3. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral 4. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya 5. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone 6. Rendah lemak, tanpa kolestrol 7. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. Sel--Tisu--Organ--Sistem

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Tuesday, July 4, 2017

Meminta sangat ni?

 Hari ni dah 2 benda yang buat aku jadi kecewa dengan pengasuh anak aku. First dahi Aqeef lebam. 1st day bengkak biasa je. Pengasuh tak mintak maaf. Dan aku buat biasa je sebab aku tengok lebam macam biasa dia jatuh kat rumah. 2nd day naik lebam biru ya amat! Hati aku dah cuak. Pengasuh pun cuak masa ni. Masa ni bulan puasa... aku risau kena ke hospital je... so hari ketiga baru aku bawak ke klinik. Doc kata sebab dah hari ketiga... and Aqeef pun tak muntah or pengsan lepas jatuh... so doc bagi ubat tahan sakit and ubat sapu je.... doc suruh tuam dengan ais dulu untuk surutkan bengkak ... lepas tu baru tuam dengan air suam... bengkak tu nanti akan turun ke mata... darah beku turun ke mata macam orang kena tumbuk.. Seminggu pertama memang kesian betul tengok muka Aqeef...


 1st time aku kecewa dengan pengasuh. Sebab aku rasa dia lalai. Memang Aqeef lasak. Lagi lasak dari abangnya.... aku syak Aqeef jatuh dari tempat tinggi. Sebab teruk sangat lebamnya... tapi since doc cakap ok.. and aku biarkan jela lebam tu surut sendiri....


2nd day



5th day kalau tak silap.. nampak lebam kat mata sebab darah dah turun ke mata...  in real sebenanrnya lagi kesian tengok muka Aqeef

 Tak pela aku maafkan je pengasuh sebab aku sendiri rasa anak aku memang lasak... hmm



Tapi hari ni... baru je jadi.. tengah hari tadi... Faiq tak sampai lagi rumah pengasuh lepas balik dari tadika. Sepatutnya dah sampai rumah pengasuh pukul 1220pm. Tapi 1238pm pengasuh whatsapp kata Faiq tak sampai lagi. Mintak call cikgu cepat. Aku tanya cikgu... Faiq dah keluar naik van macam biasa. Cikgu call van. Van dah hantar macam biasa kat tempat biasa. Tempat biasa tu adalah bus stop kat tengah-tengah area rumah pengasuh. Selalu van akan transit budak kat situ... pengasuh yang kena ambik budak kat situ.

 Tapi pengasuh kata Faiq tak turun Van.
Van pulak kata dah hantar kat bus stop macam biasa

Dalam masa yang sama, kat group whatsapp taman ada orang upload gambar Faiq macam kat bawah ni. Katanya dijumpai kat lorong area rumah aku tu... mintak tolong amik anak. Ya Allah nak gugur jantung aku! 

Hati aku sangat kuat kata pengasuh yang terlepas pandang Faiq turun van... dan Faiq pun memandai-mandai terus jalan balik rumah kami. Sebab rumah kami dekat je... budak cepat kot hafal...








Hati aku kecewa sangat dengan pengasuh. Allah jela yang tahu siapa yang betul. Naluri ibu ni cakap pengasuh tipu. Dan dia sebenarnya terlepas pandang. Tak kan rajin sangat van tu melayan kerenah anak aku tinggalkan Faiq depan rumah kami? Van bukan tahu rumah kami kat mana? Van ada kad insurans yang boleh disaman kalau jadi apa-apa pada anak. 


Aku kecewa. Patut ke bagi peluang kali ketiga? Rasa nak cari pengasuh baru. Mungkin dia dah tak sesuai jaga anak aku. 

Update:- petang semalam lepas balik kerja.. aku terus ke rumah akak yang nampak Faiq menangis-nangis berjalan sorang-sorang tengah panas... akak tu cakap memang Faiq sorang sambil menangis... dia ajak masuk rumah and update dalam group whatsapp... Pengasuh ambil Faiq di rumah akak tu... memang van turunkan di tempat biasa... dan Faiq terus balik rumah jalan kaki... ya Allah... mujur Faiq jumpa orang yang baik-baik...Allah lindung anak aku... kalau tak.. aku tak tahu nak jadi apa? Saman atas kecuaian? Pengasuh sikit pun tak minta maaf. Aku sebagai ibu kecewa. Itu je.

Perjumpaan Ibu Bapa dan Guru

Entri peram. Kakakaka. Sebelum puasa lagi ni... Tabika Kemas ada buat hari perjumpaan untuk ibu bapa dan guru.... untuk ambil report card anak. Kami mak bapak memang suka join aktiviti anak. Huhuhu. Mesyuarat PIBG je tak dapat nak join sebab hari bekerja. Weekend is ok for us. πŸ‘Œ


Tengah tunggu turn Faiq. Captured by Faiq. Hehehe




Haha


Mengikut kata cikgu... masa awal-awal Faiq masuk tadika... memang zero! Pegang pensil pun tak betul. Huhuhu... ampunkan ibu yang tak dapat ajar abang Faiq. Bukan ibu tak ajar... awak yang tak nak dengar cakap ibu. Ibu pun bukannya penyabar nak ajar lama-lama. Hahaha. Tapi tadika kemas ni bagus cikgu-cikgu nya... ajar sampai pandai... sekarang dah boleh mengeja. Cikgu kata ni pencapaian yang sangat bagus. Terharu ibu ok! Rasa nak nangis haha.




adik domok yang kepochi hehe


Tahniah abang Faiq! Sayang sangat-sangat. Terima kasih sebab hadir dalam hidup ibu & baba. Sob sob. 😭


Selamat ulang tahun yang ke-5 anak sulong ibu

Semalam birthday anak sulong ibu yang ke-5 tahun. Bujang dah ha... dan panjang akal. Selalu buat mak ko ni menaga kan. Orang kata muka sama ni cepat panas yeke? Faiq kan banyak ikut acuan aku hahaha. Tu yang panas je kot. HEHE. Tapi ibu sayang abang Faiq sangat-sangat. 

Anak yang sangat menyenangkan. Tak banyak ragam, senang jaga dari kecil sampai besar. Saksi ibu saat ibu jatuh tergolek terduduk dengan perjalanan hidup. Huhuhu. 


Gambar throwback tahun lepas hihi


Kita sambut cara kita kan sayang...

Cukupla seketul kek buat syarat aje... ate bukannya makan pun kek... simbolik je semua tu... hahaha. Nanti ibu belikan lego besar-besar pakai duit raya abang Faiq ye? Hahaha.



Faiq kecik-kecik dulu...


Semoga yang baik-baik aje untuk keluar kecil kita. Ibu... Baba... abang Faiq... & adik domok. Haha. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...