BLOGGERIANS

Monday, August 28, 2017

Kalam dan Bacalah Anakku

Minggu lepas Faiq cakap dengan aku

Faiq: Ibu, kawan-kawan Faiq dah dapat buku Kalam 3 yang baru dah. Faiq tak dapat lagi pun. Faiq kena pergi kelas cikgu lain. 

Terdiam kejap aku. Aku check balik buku Kalam dia, memang setiap page cikgu akan letak date, kalau date tu ada banyak je memang anak belum berapa mahir la gayanya,..


Kalam 1 - kenal abjad



Dah hancur bukunya 😔







OMG! Aku rasa macam terlepas pandang nak ajar Faiq baca buku bila kat rumah. Maksud aku, aku tak duduk ajar dia dengan betul. Aku just buat ulangkaji gitu-gitu je. Asal boleh. 

Terus aku p beli buku Bacalah Anakku. RM35 kat kedai buku kat ofis. Sampai rumah aku terus tunjuk kat Faiq. Faiq blur dan aku pun blur sekali. HAHAHA. 

Contoh blur tu bila :

n________a

kalau ikut fonetik kena sebut NEH untuk abjad (n)

Faiq eja macam biasa cikgu ajar. 
na, ne, ni, no, nu

 ibu yang cuak lelebih kot. Nak sangat anak pandai baca cepat. 😝

Aku rasa Faiq tak boleh follow buku Bacalah Anakku. Kena buat ulangkaji jela dari buku Kalam itu. 
 

1 comment:

  1. Bebudak skng mmg cepat belajar kan.. risau je dgn anak kita ni kalau tercicir sok

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...